Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
12. oktober 2024 - Dogodek

Lutkovna predstava Veveriček posebne sorte

Sprejemanje drugačnosti

sobota, 12. oktober, od 11.00 do 12.00

Vabljeni na ogled lutkovne predstave Veveriček posebne sorte po zgodbi pisateljice Svetlane Makarovič. Zgodba govori o veveričku Čopku, ki je malce drugačen od drugih veveric, saj ima eno tačko tanjšo od druge in zato ne more skakati. Zaradi svoje drugačnosti je sprva izločen iz družbe, vendar se izuri v drugih stvareh - nauči se šteti, napovedovati vreme, peti, pripovedovati in na koncu si pridobi svoje mesto v gozdu. 

Predstavo organiziramo v sodelovanju z Zvezo Sonček ob Svetovnem dnevu cerebralne paralize, ki ga praznujemo 6. oktobra, v njej pa igrajo uporabniki Centra Sonček Novo mesto in člani dolenjskega društva – osebe z ovirami oziroma s posebnimi potrebami. Po predstavi nastopajoči v odkritem pogovoru spregovorijo o tem, kaj vse zmorejo, znajo, sanjajo … Osebe z ovirami oziroma s posebnimi potrebami tako občinstvu predstavijo svojo življenjsko zgodbo in jim razložijo, kako se spoprijemajo z vsakdanjimi težavami.

Več o predstavi in vtisih igralcev oziroma lutkarjev preberite na povezavi. Predstava je brezplačna in je namenjena tako otrokom kot odraslim.

Po predstavi se nam pridružite tudi na ustvarjalni delavnici, na kateri bomo poustvarili sveže pridobljene vtise in junake iz zgodbe.

Z igro do dediščine

V tednu akcije Z igro do dediščine si lahko družine z otroki od 8. do 13. oktobra stalno zbirko Narodne galerije ogledate brezplačno, izbrane artikle za otroke in družine pa lahko v galerijski trgovini kupite do 20 % ceneje.

Predstavo in ustvarjalno delavnico organiziramo v okviru vseslovenske akcije Z igro do dediščine, ki jo koordinira Skupnost muzejev Slovenije. Namen akcije je promovirati pedagoško delo v muzejih ter njegov pomen pri približevanju kulturne dediščine in muzejskega dela javnosti, širiti prepoznavnost kulturno-vzgojnih pristopov in programov v muzejih in galerijah, spodbujati medgeneracijsko zbliževanje, odkrivanje novih znanj skozi igro, aktivno doživljanje in ustvarjalnost.