Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
22. oktober 2024 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Chiaroscuro

torek, 22. oktober 2024, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje: Motiv noči in slikarstvo luči 
Predava Michel Mohor, Narodna galerija

Slikarstvo ne more obstajati brez barv, te pa so odvisne od svetlobe, ki se od njih odbija in v človeku vzbudi senzacije in percepcije, lastne in edinstvene naši vrsti. Zato je slikanje prizorov teme in noči ne le močno simbolno dejanje, temveč že stoletja tudi umetniški izziv, ki so ga ustvarjalci reševali tako, da so v motiv postavili teatralen snop svetlobe, luno, svečo, ogenj, ali pa preprosto malo goljufali. Z izbranimi primeri iz zbirke Narodne galerije bomo spoznali baročni chiaroscuro in tenebrizem, mezzotinto, mračni realizem devetnajstega stoletja in temni modernizem dvajsetega.

20.00 Koncert: Chiaroscuro 
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Solist: Boris Bizjak, flavta

Max Richter
(*1966): O naravi dnevne svetlobe

Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788): Koncert za flavto v G duru H 445/Wq 169

Osvaldo Golijov (*1960): Tenebrae

Chiaroscuro se v likovni umetnosti nanaša na tehniko uporabe močnih kontrastov med svetlobo in temo – tako ob srečevanju s kontrasti začenjamo našo 24. sezono Sozvočja svetov. Max Richter je eden najbolj priljubljenih živečih skladateljev. Njegova glasba prestopa meje žanrov in slogov ter nagovarja različne vrste poslušalcev, morda še nikoli tako uspešno kot s kultno skladbo "On the Nature of Daylight" z albuma "The Blue Notebooks" iz leta 2004. Slovenski flavtist Boris Bizjak, čigar izvedbe odlikuje izredna muzikalnost, se nam bo pridružil z vedrim Koncertom v G-duru C. P. E. Bacha, ki mu bo sledil pronicljiv in čudovit "Tenebrae" Osvalda Golijova, katerega naslov v latinščini pomeni tema.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. Prireditev lahko izberete tudi v okviru abonmajev Izbirni in Duet.

Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.