Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
12. november 2024 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Slike z vzhoda

torek, 12. november 2024, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje: Slike z vzhoda
Predava Tjaša Debeljak Duranović, Narodna galerija

Japonski izraz kacho-e označuje motiv cvetja in ptic, ki sicer izvira izdolge tradicije kitajskega slikarstva, kjer je bilo zanimanje za drobneživalske in cvetlične podobe enakovredno zanimanju za krajino inčloveško figuro. Na Japonskem se tovrstni motivi pojavijo v obdobjuMuromači (1333–1568) v delih budističnih menihov, ki so ustvarjali šepo vzoru kitajskih slikarjev iz obdobij Song in Juan. Motiv je hitro postalpriljubljen, saj upodabljanje rastlinstva in živalstva, zlasti cvetlic, ptic inmrčesa izraža načela šintoizma in budizma, posredno pa tudi ljubezen inspoštovanje narave.
.
20.00 Koncert: Slike z vzhoda
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Solist: Zmagovalec / Zmagovalka našega tekmovanja mladih solistov

Takashi Joshimatsu (*1973): In ptice so mirne …

Koncertno delo z mladim solistom

Glasbena miniatura: 
Jernej Bedekovič: novo delo (študent kompozicije na Akademijo za glasbo, Ljubljana, mentor izr. prof. Vito Žuraj)
Svetovna premiera

Robert Schumann (1810-1856): Slike z Vzhoda (transkripcija za godala)

Bližnji in Daljni vzhod že stoletja navdušujeta evropske umetnike,skladatelje in pesnike. Romantičnega skladatelja Roberta Schumannaje za njegove "Bilder aus Osten", prvotno za klavir štiriročno, ki jihtu izvajamo v transkripciji za godala iz 19. stoletja, navdihnil nemškiprevod "Maqāmat Al-Hariri", zbirke 50 pesmi z barvitimi ilustracijami(11. ali 12. stoletje), pesnika al-Haririja iz Basre. Predstavili bomotudi zmagovalca letošnje avdicije za mlade soliste ter novo kratko deloJerneja Bedekoviča, nadarjenega študenta kompozicije na Akademiji zaglasbo v Ljubljani. Koncert bomo odprli z ganljivo skladbo "In ptice somirne…" japonskega skladatelja Takašija Jošimacuja.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. Prireditev lahko izberete tudi v okviru abonmajev Izbirni in Duet.

Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.