Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
9. – 11. december 2024 - Posebno

Tridnevna strokovna ekskurzija na Dunaj

Z ogledom razstav Rembrandt – Hoogstraten, Chagall in Gauguin

Avstrijska prestolnica s slikovito lego ob reki Donavi, na obronkih Dunajskega gozda in izjemnim bogastvom kulturnozgodovinskih spomenikov, je vedno zanimiv cilj za obiskovalce. Tokrat bomo obisk milijonske metropole popestrili z obiskom sijajnih razstav Rembrandt – Hoogstraten, Barva in iluzija v Umetnostnozgodovinskem muzeju, Chagall v razstavišču Albertina in Gauguin v razstavišču Kunstforum.

Ekskurzijo organiziramo v sodelovanju s potovalno agencijo Ars Longa. Za spremstvo in strokovno vodenje bodo poskrbeli kustosi iz Narodne galerije dr. Andrej Smrekar, Michel Mohor in Tjaša Debeljak Duranović.

PROGRAM POTOVANJA

1. dan: Ljubljana – Dunaj

Odhod iz Ljubljane v jutranjih urah (ob 6.00, izpred hale Tivoli) in vožnja na Dunaj. Obisk prestolnice bomo začeli s krajšim sprehodom po središču mesta. Po odmoru za kosilo se bomo podali v Umetnostnozgodovinski muzej (Kunsthistorisches Museum), kjer si bomo ogledali razstavo »Rembrandt – Hoogstraten: barva in iluzija«. Razstava o tem pomembnem baročnem slikarju, ki bo obiskovalcu ponudila izjemno bogastvo mojstrovih slik iz mednarodno priznanih muzejev, bo na ta način na Dunaju organizirana prvič. Rembrandtova umetnost je pustila trajen vtis na njegove učence, med katerimi izstopa Samuel van Hoogstraten. Dialog med mojstrom in nadarjenim učencem bo predstavljen na edinstven način skozi okrog šestdeset slik in risb. Rembrandtovo delo, njegove

teme, prefinjene kompozicije in slikarske tehnike, je Hoogstraten, ki se je uveljavil tudi na habsburškem dvoru, še nadgradil. Poudarek bo na impresivnem učinku barv in osupljivih iluzionističnih tehnikah, s katerimi sta Rembrandt in Hoogstraten očarala nekoč in danes. Razstava vas bo navdušila z impresivnimi slikami in risbami, raznolikost predstavljenih mojstrovin pa ne bo omogočila le vpogleda v nizozemsko baročno slikarstvo, temveč bo osvetlila Rembrandtovo in Hoogstratenovo fascinacijo nad iluzionistično prevaro ter, kot bi dejali danes, virtualno resničnostjo. Namestitev v hotelu v središču mesta. Večerja in nočitev.

2. dan: Dunaj

Po zajtrku bomo najprej obiskali muzej Albertina, kjer bo na ogled razstava »Chagall«. Marc Chagall (1887–1985) sodi med najbolj znane umetnike 20. stoletja, njegov edinstveni opus pa obsega dela, ki izpod njegovega čopiča nastajajo skoraj celo stoletje. Slogovno in vsebinsko niha med tradicionalnim in avantgardnim. Na podlagi svojih izkušenj je z razvojem umetnosti 20. stoletja od kubizma do nadrealizma ustvaril izrazito lasten likovni izraz in nezgrešljiv rokopis. Razstava v Albertini bo zajela okoli 90 del, izbranih iz vseh umetnikovih ustvarjalnih obdobij. Osredotočila se bo na njegovo strastno ukvarjanje z najbolj prvinskimi in univerzalnimi temami življenja, kot so ljubezen, smrt, rojstvo in materinstvo. Navidezna protislovja in kontrasti v Chagallovih likovnih svetovih pričajo o umetnikovem iskanju »logike nelogičnega«, s katero je v slikarski jezik vnesel tudi psihološko razsežnost. Sledi odmor za kosilo, nato pa obisk Dunajskega muzeja (Wien Museum), ki domuje v prenovljeni zgradbi na Karlovem trgu. Skozi tri nadstropja je na inovativen način predstavljena zgodovina Dunaja od antike do danes. Posebej velja izpostaviti makete mesta in posameznih stavb ter nekaj umetnin Gustava Klimta. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: Dunaj – Ljubljana

Dopoldan bomo v razstavišču Kunstforum obiskali pregledno razstavo postimpresionista Paula Gauguina. Skozi več kot 80 del boste lahko spremljali razvoj umetnika, ki je eden od pionirjev modernega slikarstva, saj je utrjeval pot abstrakciji, fovizmu in ekspresionizmu. Po odmoru se bomo podali še na ogled zbirke Umetnostne galerije Akademije za upodabljajočo umetnost. Tu  se bomo srečali z deli nekaterih najpomembnejših evropskih mojstrov, še posebej zanimiv je triptih Poslednje sodbe Hyeronimusa Boscha. V poznih popoldanskih urah sledi povratek proti domu. Vožnja mimo Gradca do Ljubljane, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Podroben program ter informacije o prijavi in plačilu si oglejte na povezavi.

Dodatne informacije:
T: 01 24 15 418
E: prijatelji@ng-slo.si