Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Obvestila
26. 9. 2024

V Stalni zbirki Narodne galerije je odslej na ogled nova pridobitev

Matej Sternen, Pri šivanju, 1902

Slika Pri šivanju, ki smo jo doslej poznali le po črno-beli fotografiji, pomembo dopolnjuje poznavanje Sternenovega zgodnjega opusa. Prištevamo jo še med njegove pleneristične slike, ki jih je izvajal iz realističnih ustvarjalnih načel.  V njej dominirata široka münchenska poteza in bleščeča naravna svetloba, ki lije v prostor skozi odprto okno. Svetloba preseva v belinah skozi tekstil in se odbija od belih sten. Dekle je belo oblečeno, kot vse Sternenove zgodnje ženske figure, in nosi moder predpasnik.

Slika je v Narodno galerijo prišla iz zbirke umetnin farmacevtske družbe Lek d.d. in s prijazno naklonjenostjo glavnega izvršnega direktorja Gregorja Makuca bo do odpoklica na ogled širši javnosti.

V stalni zbirki Narodne galerije je sicer na ogled dobra desetina del, ki so last zasebnikov, različnih ustanov ali so del korporativnih zbirk.

Sternenova umetnina Pri šivanju je razstavljena v galerijski sobani v Novem krilu Narodne galerije, kjer je med drugim na ogled tudi slovita Sternenova slika Rdeči parazol. Matej Sternen (1870–1949) je bil risar, restavrator, grafik in pedagog, predvsem pa tehnično odlično izurjen slikar. Med slovenskimi impresionisti je edini dokončal akademijo, in to na Dunaju. Živel je tudi v Münchnu in hodil v Ažbetovo slikarsko šolo. Uveljavil se je kot slikar ženske figure, v njegovem opusu pa prevladujejo akti, portreti in vedute.

Najnovejša likovna pridobitev Pri šivanju, ki že priteguje poglede obiskovalcev Narodne galerije, razkriva del Sternenovega življenja. Sternen se je proti koncu leta 1901 za krajši čas vrnil na Dunaj k šivilji in priložnostni modelki Frančiški Zelich, ki je naslednje leto rodila deklico. A že pred novim letom se je podal v München k Ažbetu in se do jeseni znašel v novem razmerju z Rozo Klein, ki jo je večkrat upodobil, tudi v Rdečem parazolu. V stalni zbirki Narodne galerije je tako odslej razstavljenih deset del impresionista Mateja Sternena.  

Vabljeni k ogledu.

  • Matej Sternen, Pri šivanju, 1902
    Matej Sternen (Verd pri Vrhniki, 1870 − Ljubljana, 1949), Pri šivanju, 1902, olje, platno, 104,5 × 69,5 cm, sign. in dat. d. zg.: M. Sternen 902; Zbirka Lek
  • Postavitev slike v Stalni zbirki
    Postavitev slike v Stalni zbirki