Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 8. 10. 2024 – 27. 5. 2025

Sozvočje svetov XXIV

Cikel predavanj in koncertov

Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

V 24. sezoni Sozvočja svetov bomo zaključili cikel "Glasovi Zemlje", ki ga je navdihnila zlata avdio-video plošča, priložena zgodovinskim misijam Nasinega Voyagerja. Srečali se bomo z vrhunsko glasbo skladateljev z vsega sveta, ki jih je zgodovina spregledala zaradi njihovega spola, države izvora ali barve kože.

Medtem ko smo se v prejšnji sezoni osredotočili predvsem na Evropo, smo v tej sezoni razširili svoja obzorja in vključili glasbo z drugih celin. Slišali bomo navdihujočo glasbo Osvalda Golijova, Takašija Yošimatsuja, Josepha Bologna – Chevalierja de Saint-George, Georgea Walkerja in Terese Carreño, pa tudi priljubljeno klasiko skladateljev, kot so Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, C. P. E. Bach, Henry Purcell, Arnold Schönberg, Marcel Tournier in angleški skladatelj Max Richter. Slovenijo bo poleg Daneta Škerla zastopal celoten program glasbe slovenskih baročnih skladateljev (Isaac Posch, Janez Krstnik Dolar in Giuseppe Tartini) kot uvod v razstavo Barok v Sloveniji, ki bo v prihodnje leto v Narodni galeriji. Ob koncu sezone bomo slišali svetovno premiero novo naročene skladbe novozelandsko-slovenskega skladatelja Nevilla Halla, svetovno premiero pa bosta v tej sezoni doživeli tudi novi skladbi dveh nadarjenih skladateljev Akademije za glasbo v Ljubljani Jerneja Bedekoviča in Simona Kravosa.

Pri nadaljevanju našega srečevanja s kulturami sveta se nam bodo pridružili naši odlični solisti: priznani slovenski flavtist Boris Bizjak, violinist Domen Lorenz, harfistka Urška Križnik Zupan in naša koncertna mojstrica Ana Dolžan. Novembra bomo predstavili nadarjenega zmagovalca letošnje avdicije za mlade soliste.

Umetnostnozgodovinska predavanja nas bodo tudi v letošnji sezoni popeljala v zgodbo posameznega večera. Michel Mohor nas bo seznanil z baročnim chiaroscurom in tenebrizmom, mezzotinto, mračnim realizmom devetnajstega in temnim modernizmom dvajsetega stoletja. Tjaša Debeljak Duranović nam bo s slikami z vzhoda predstavila načela šintoizma in budizma. Mehiški muralisti so izjemen primer oblikovanja regionalnega sloga, identitete s pomočjo lokalne kulturne tradicije, s katero so vplivali na pojav specifične visoko-modernistične slike na Zahodu. V svojem predavanju jih bo predstavil Andrej Smrekar. V polnem baročnem zanosu velikih ambicij malega mesta so se v deželici na obrobju cesarstva začele dogajati zanimive reči. O teh nam bo pripovedovala Katra Meke. Sara Müller pa nam bo pokazala, kako so se v preteklosti umetniki in iluminatorji prebijali iz temnega gozda pekla proti svetlim vrtovom raja.

Upamo, da se nam boste pridružili pri uživanju bogate raznolikosti glasov na Zemlji!

Barbara Jaki, direktorica, Narodna galerija
Steven Loy, umetniški vodja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Abonma Sozvočje svetov

Cena abonmaja 2024–2025: 75 EUR

Vstopnica: 19 EUR

Cena abonmaja za člane društva Prijatelji Narodne galerije: 50 EUR
Vstopnica: 15 EUR

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Datumi predavanj in koncertov v Slavnostni dvorani Narodne galerije

Vsakič se dogodek začne s predavanjem ob 19.30 in nadaljuje s koncertom:

  • 8. oktober 2024, Chiaroscuro
  • 12. november 2024, Slike z vzhoda
  • 10. december 2024, Zahodni veter
  • 4. februar 2025, Iz vilinske dežele
  • 18. marec 2025, Intrada: barok na Slovenskem
  • 27. maj 2025, V tej plasti raja