Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 4. 9. 2023 – 6. 10. 2023

Umetnost nas vse povezuje

Razstava udeležencev ustvarjalnih tečajev Narodne galerije 2023/2024

Umetnine v Narodni galeriji so raznovrsten vir ustvarjalnega navdiha za obiskovalce različnih ustvarjalnih tečajev, ki jih pripravljamo že vrsto let.

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska za začetnike

Mentorica: Alja Košar
Udeleženci začetnega tečaja so se seznanili z vrstami in tehnikami grafike. Spoznali so celoten proces tiska – od priprave matrice do rojstva grafičnega lista. Podrobneje so se ukvarjali z grafičnima tehnikama suho iglo in jedkanico.

Tečaji grafičnih tehnik globokega tiska za nadaljevalce

Mentor: Admir Ganić
Na nadaljevalnih tečajih so se udeleženci posvetili kombiniranju tehnik in večplastni obdelavi matrice ter ustvarjali likovno zahtevnejše odtise. Poleg klasičnih tehnik globokega tiska so se ob občasni razstavi grafik Marjana Pogačnika preizkusili tudi v zanj značilni kombinirani tehniki visoke barvne jedkanice in reliefnega – slepega tiska.

Tečaji risanja za začetnike in nadaljevalce

Mentorica: Tina Konec
Začetniki so ob mavčnih modelih geometrijskih teles spoznavali osnove risbe, linearne perspektive ter senčenja in viziranja. Na nadaljevalnih tečajih so po korakih risali portret in figuro ter tečaj zaključili z nalogo risanja figure po modelu ali portreta po fotografski predlogi.

Tečaj slikanja z oljnimi barvami in tečaj kaligrafskega risanja

Mentor: Nik Anikis Skušek
Udeleženci so se seznanili s proporci človeškega telesa ter raziskovali kaligrafske načine risanja po mavčnih odlitkih in po živem modelu. Slikarski tečaj je bil namenjen predvsem začetnikom, ki so po živem modelu slikali moški polakt, pri čemer so spoznali osnove slikanja z oljnimi barvami in se preizkusili v slikanju različnih dinamičnih poz.

Tečaj slikanja akvarela

Mentor: Miha Pirnat ml.
Udeleženci tečaja so spoznavali tehnologijo in ustvarjalne možnosti tehnike akvarela. Ustvarjali so na prostem v bližnjem parku Tivoli, kjer se odpirajo pogledi na čudovito naravo.

Tečaj kiparjenja v glini

Mentorica: Tamara Bregar
Udeleženci so spoznali celoten postopek dela od začetnih kiparskih skic v glini, priprave ogrodja in usvojitve tehnik oblikovanja gline do izdelave končnega izdelka. Pri izdelavi portreta so usvajali osnovo anatomske skice in študijo proporcev na podlagi živega modela.

Koordinatorka razstave: Tjaša Debeljak Duranović
Priprava del za razstavo: Tina Buh

4. september–6. oktober 2024
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana